Bankacılık

Bankalar Nasıl Para Kazanıyor?

Bankalar nasıl para kazanıyor? Bankaların gelir kaynakları nedir? Ortalama bir banka ne kadar kazanıyor?

Günümüzde hemen herkesin bankacılık sektörü ile bir ilgisi olduğu için, doğal olarak bankaların nasıl para kazandığı ve nasıl kar ettiği çok merak edilebiliyor. Bankalarının karı yüzde 90 oranda faiz gelirleridir. Bankalar halka kredi verebilmek için, merkez bankasından ama en çok halktan borçlanırlar. Halkımızın önemli bir kısmı, birikimlerini banka faizine yani mevduata yatırarak yatırım yaparlar. Bu paraları banka alır ve insanlara kredi olarak satar, kredilerin vadesi geldiğinde banka, mevduatı sağlayan kişiye anaparasını ve faizini öderken, arta kalan parayı da kar olarak hanesine yazar.

 Bankaların Gelir Kaynakları

  1. Faiz gelirleri
  2. Yatırım İşlem Komisyonları
  3. Para transfer ücretleri
  4. Hesap İşletim Ücretleri
  5. Kredi Kartı Aidatları

Faiz Gelirleri

Bankaların en çok kar ettiği para kazanma yöntemi, faiz gelirleridir.  Bankalar nasıl para kazanır sorusunun da mutlak surette cevabıdır. Örnek verelim, bir banka bu yıl için toplam 5 milyar TL mevduat topladı ve bunlara yıl sonunda toplam 500 milyon TL faiz ödemesi gerekecek. Bu faizi ödeyebilmek için doğal olarak mevcut faizin çok daha üstünde bir faiz oranı ile krediyi satması gerekir. Örneğin yüzde 10 faizle aldığı borcu, yüzde 20 faizle başka bir müşteriye sattı ve yıl sonunda vermiş olduğu 5 milyar TL’lik krediden toplam 1 milyar TL faiz geliri elde etmiş oldu. Bu faiz gelirinin 500 milyon lirasını halka ödeyecek ve kalan kısmını ise hanesine kar olarak yazacaktır.

Yatırım İşlem Komisyonları

Bankaların en çok kar ettiği işlemlerden biri de yatırım işlemlerinden elde ettikleri komisyon gelirleridir.

  1. Borsada bir hesap açıp yatırım yapmaya başladığınız zaman bankanın aracı kurumuna komisyon ödemeniz gerekir.  Bu komisyon hacim büyüklüğüne göre değişse de genelde binde 1’dir. Yani 1000 TL ile bir hisse senedi alıp sattığınızda toplam 2 TL komisyon öder ve 2000 TL işlem hacmi yapmış olursunuz.
  2. Borsada tek bir aracı kurum ile bir ayda 100 milyar TL işlem hacmi yapılması halinde, banka o ay için yaklaşık olarak 100 milyon TL kar elde edecektir. Üstelik bunu sadece %0,1’lik bir komisyon ile yapacaktır.
  3. Döviz alım satım veya altın alım satım işlemlerinden de işlem başına komisyon ödersiniz fakat genelde bunun farkında olmazsınız. Bu yazının yazıldığı sıralarda dolar kuru 7,56’dan işlem görmektedir. Bugün x bankasından dolar almaya kalktığınızda muhtemelen size 7,56’dan değil 7,62 gibi bir kurdan satacaktır, aldığınız doları tekrar satmak isterseniz de 7,50’den satabilirsiniz, yani bu da ciddi anlamda yüksek komisyon ödeyebileceğiniz anlamına geliyor.
  4. Bankalar genelde işlem başına %1 civarında komisyon alır. Bir bankadan 1 milyon TL değerinde Amerikan doları alırsanız, yaklaşık olarak 10 bin TL komisyon ödersiniz, yani 10 bin TL değerinde daha Amerikan doları alabilecekken bunu yapamazsınız.

Para Transfer Ücretleri

Bankalar nasıl para kazanır diye soranlar için bir gelir kaynağı daha sıralayabiliriz. Bankalar gerçekleştirilen her bir transferden ücret alır. Her banka bunu almıyor olsa da bu ciddi bir gelir kaynağıdır. Para transfer ücreti, özellikle EFT olarak yapıldığında çok ciddi ücretler ödenebilir. Örneğin 5000 liralık bir transfer için 40 lira civarında bir eft ücreti ödeyebilirsiniz. Küçük transferlerde 30 kuruş ile 2 lira arasında bir ücret alınsa da transfer miktarı arttıkça eft yapılacak tutar da doğal olarak artacaktır.

Hesap İşletim Ücretleri

Yine eski bir kar elde etme yöntemidir, bankalar şu sıralar hesap işletim ücreti almamaya çalışsa da yine de hala işletim ücreti alan hesaplar mevcuttur.

  1. Bankada açılan her bir hesap, ekstra bir mesai süresi, ekstra bir para harcama gerektirir, yani banka her bir hesap için bir mesai ayırmak zorunda kalır.
  2. Hesap işletim ücreti ise, bankaya hiç para kazandırmayan, hiçbir hareketliliğin olmadığı hesaplardan alınmaktadır. İlk başlarda banka, artan pasif hesapların zararını karşılamak için böyle bir uygulama başlattıysa da zamanla bu da bir gelir kaynağına dönüştü.
  3. Hatta öyle bir gelir kaynağı oluştu ki birkaç yıl içerisinde 1 milyar liraya yakın hesap işletim ücreti tahsilatı yapıldı.

[safir_list id=379]

Kredi Kartı Aidatları

Bankalar nasıl para kazanır sorusunun somut bir kanıtı daha. Kredi kartı aidatları da tıpkı hesap işletim ücretleri gibi aynı mantıkta alınmaya başlandı.

  1. Kredi kartı limitlerini hiç kullanmayan müşterilerden alınmaya başlanan kredi kartı aidatları zamanla herkesten alınan bir ücrete dönüştü.
  2. Böylelikle banka, her verdiği kredi kartından kar edeceğini garantilemiş oldu.
  3. Bankalar şu ana kadar yaklaşık 81 milyon kredi kartı verdiler. Bu kartlardan alınan aidatların bankacılık sektörüne yılda 500 milyon TL’ye yakın katkı sağladığını söylesek yalan olmaz.
  4. Neyse ki kredi kartlarından aidat almayan banka sayısı artmaya başladı. Bu saatten sonra bankalar, yatırım ve borç ilişkisinden gelir elde etmeye devam edecek.

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu