Finansal İşlemler

Borsada En Az Komisyon Alan Yatırım Şirketleri

Borsada en az komisyon alan yatırım şirketleri ve bankalar hakkında derlediğimiz bu yazıda 2021’de borsa yatırımcıları için en az komisyon alan şirketleri listeledik.

Borsa’da aracı kurumların aldığı komisyon oranları ile yakından ilgilenmekteyiz. Özellikle yüksek hacim yapan kişiler komisyon oranlarıyla ciddi derecede ilgileniyor, çünkü yıllar içerisinde yaptığı yüksek adetli işlemlerle aracı kurumlara neredeyse bir servet ödeyen pek çok yatırımcı var. Aracı kurumların aldığı komisyonlar az gibi gözükse de aslında pek çok işlem ile birleştirildiğinde ciddi bir oran çıkıyor ortaya. Örneğin yüzde 0,10 gibi bir komisyon oranı ile anlaştığınız bir aracı kuruma 100 adet işlemde yaklaşık yüzde 10 komisyon ödemesi gerçekleştirirsiniz.

Komisyon Masrafları Ne Kadar Tutuyor?

Günümüzde pek çok yatırımcı, on binde 10’dan fazla komisyon alan aracı kurumlarla çalışmıyor. Çünkü hem alış hem de satış işleminden alınan komisyonlar 10 bin TL için neredeyse 20 TL yapıyor ve bu miktar ciddi bir şekilde çok fazla. Komisyon oranlarından tasarruf edebilmek için, daha az komisyon almanız şarttır.

  • Diyelim ki %0,10 komisyon oranından anlaşma düzenlendi ve 10.000 TL ile işlem yapılacak.
  • Yıl içinde alış ve satış dahil olmak üzere 200 kez işlem çifti yapıldığını düşünelim.
  • Bu durumda, her bir işlemde 20 TL, toplamda 200 işlem için 4000 TL komisyon ödersiniz.
  • Bir yılda yüzde 50 kazansanız dahi, komisyon masrafları yüzünden yalnızca yüzde 10 kazanmış olursunuz.

Borsada En Az Komisyon Alan Şirketler

Her aracı kurum, portföye göre değişen oranlarda komisyon masrafı talep eder. Bu nedenle tabela komisyon oranlarına bakarak sizin portföyünüze de aynı komisyon oranı talep edileceğiniz sanmayınız. Çoğu kez ayda 1 milyon TL hacim yapan biri, tabela komisyon oranının 3’te biri kadar komisyon öder.

Garanti Yatırım

Garanti Yatırım tabela komisyon oranı %0,175’tir. Bu da alış ve satış toplamında %0,35 gibi yüksek bir komisyon oranı anlamına gelir. Yüksek dememize takılmayın elbette, çok daha yüksek komisyon alan aracı kurumlar var, fakat bu listeye göre en yüksek komisyonu Garanti Yatırım alıyor. 100 bin TL’lik işlem için ödeyeceğiniz komisyon tutarı 350 TL’dir.

Akbank

Akbank tabela komisyon oranı %0,16’dır. Bu da 100 bin liralık işlem için 160 TL alış, 160 TL satış komisyonu anlamına gelir. Toplam bazda Akbank’ın aldığı komisyon oranı %0,32’dir.

Denizbank

Denizbank, nispeten düşük komisyon alan aracı kurumlarından biridir. Firmanın alış ve satış işlemi için talep ettiği komisyon oranı %0,30’dur.

Yapı Kredi

Yapı Kredi bankasının talep ettiği oran %0,30’dur. Tabi bu oran alış ve satış işlemleri için talep edilen komisyon oranıdır. Alışta %0,15 ve satışta da %0,15 komisyon oranı ödersiniz.

A1 Capital

A1 Capital alış ve satış işlemleri toplamında on binde 20 yani %0,20 oranında komisyon talep eder.  Özellikle ayda 100 bin TL ve üzeri hacim yapanlar bu oranın yarısını dahi rahatlıkla alabilmektedirler.

Osmanlı Yatırım Komisyon Oranları

Osmanlı Yatırım, %0,05 oranla en az komisyon alan aracı kurumlar listemizdedir. Firmanın aldığı toplam komisyon oranı ise %0,10’dur. Özellikle yüksek portföyü yatırımcıların birincil tercihi olan Osmanlı Yatırım, büyük portföylerde ciddi komisyon indirimleri alınabilmektedir.

Tacirler Yatırım

Tacirler Yatırım firmasının alış ve satış işleminden talep ettiği toplam komisyon oranı on binde 8’dir. Bu da totalde %0,08 komisyon oranı anlamına gelir. 10.000 TL’lik alış ve satış işlemi yapan birisi toplamda 8 TL komisyon ödemektedir.

Ahlatçı Yatırım

Türkiye’de açıklanmış en düşük komisyon oranı Ahlatçı Yatırım’da bulunuyor. Alış ve satış için alınan toplam komisyon oranı sadece on binde 2’dir. Buna göre 100 bin TL’lik hisse senedi alıp satan birisi toplamda sadece 20 TL komisyon ödemektedir. 10 bin TL’lik hisse senedi alıp satan biri de yine en fazla 2 TL komisyon öder.

Borsada en az komisyon alan banka ve yatırım firmalarını bulabileceğimiz bu yazımız dışında ayrıca yine borsa ile ilgilenenlerin beğenebileceği Hisse Senedi Fiyatı Nasıl ve Neye Göre Belirlenir? içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.

 

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu