Çiftçi Kredisi Veren Bankalar

Çiftçi kredisi alabileceğiniz bankalar, T.C. Devleti tarafından desteklenen gıda ve hayvancılık alanlarında gelişmeyi hedefleyen girişimci çiftçilere kolay kredi kullandırma olanağı sunar.
Bankalar tarafından da kabul görmüş olan “Çiftçi Kayıt Sistemi”nde yer alan çiftçilere, bu sistemdeki kayıtlar baz alınarak genellikle faizsiz ya da düşük faizlerle kredi kullanma imkanı tanınır ve bu yolla çiftçilere destek olarak tarım ve hayvancılık sektörüne katkıda bulunmak amaçlanır.
Fakat belirtilmelidir ki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) tüm bankalar tarafından kabul edilmemiştir. Dolayısıyla çiftçiler yalnızca anlaşmaya taraf olan bankalardan birinden çiftçi kredisi kullanabilmektedir.
E-devlet üzerinden e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, nüfus cüzdanı veya banka seçeneklerinden biriyle sisteme giriş yaparak kimliğinizi doğrulamanızın ardından yönlendirileceğiniz sayfadaki bilgileri doldurarak ÇKS kaydı oluşturabilirsiniz.
Çiftçi kredisi veren bankalardan bazıları şunlardır:
- Ziraat Bankası
- QNB Finansbank
- Şekerbank
- Garanti BBVA
- Fibabank
Bu bankalar dışında Tarım Kredi Kooperatifi de uzun zamandır çiftçilere kredi imkanı sunan kuruluşlardan biridir.
İçindekiler
Çiftçilik Kredisi Başvuru Koşulları
Tarım ve hayvancılık kredisi şartları bankadan bankaya değişiklik gösterse de çoğu banka tarafından ortak olarak aranan koşullar belirtildiği gibidir.
- Kredi almak isteyen kişinin kişilerin, Çiftçilik Kayıt Sisteminde (ÇKS) kaydı bulunmalıdır.
- Tarım kredisinin geçerli bir sebebe dayanması ve bu sebebin resmi evraklarla belgelenebilir olması gerekir.
- Kredi başvurusunda bulunan kişi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Aktif olarak tarımla uğraşıldığına ve bu işten gelir elde edildiğine dair gelir belgesi bulunmalıdır. Ek olarak tarım harici gelirler de listelenmelidir.
- Kredi Kayıt Bürosu (KKB) sicilinizin temiz olması ve kredi notunuzun yüksek olması önem taşır.
- Bankanın talebine göre değişkenlik gösterse de kredi karşılığında teminat gösterebilmek önemlidir. Ancak teminat gösterilmeden önce var ise eşin de rızasının alındığına dair bir belge sunmak şarttır.
Tarım Kredisinde İstenen Belgeler
Üretici kredisi için gereken belgeler aşağıdaki gibidir. Fakat belirtilmelidir ki bankaların ek belge isteme hakkı saklı tutulur.
- Başvuranın nüfus cüzdanı
- İkametgah belgesi
- İşletmenin vergi levhasının bir örneği
- Gelir belgesi
- Tapu belgesi örneği
- Kefilin gelir ve kimlik belgesi
- Teminat gösterilen taşınmazların tapu örnekleri
Ziraat Bankası Taksitli Tarım Destek Kredisi
Ziraat Bank tarım kredisi sabit faiz oranı ve 36 aya varan vade olanakları ile ödemelerinizi hasat tarihlerinize göre planlama kolaylığı sağlar. Yıllık faiz oranı %9 olarak belirlenmiştir. Fakat 40 yaş altı özellikle de kadın girişimciler için faiz işletilmeme imkanı da mevcuttur.
Başvurular yalnızca şubeye gidilerek yapılır ve gereken belgeler gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı düzenlenmiştir.
- Gerçek kişiler için talep edilen belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı
- Çiftçi Belgesi ya da ÇKS Belgesi
- Tarımsal işletmeye dair belgeler tapu (kaydı, kira kontratı)
- Teminatlara ilişkin belgeler
- Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu
- Tüzel kişiler için ise şu belgeler istenir:
- Çiftçi Belgesi ya da ÇKS Belgesi
- Tüzel kişilik ana sözleşmesinin (varsa değişikliklerin) yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi
- Oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- Tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin, temsil yetkisine ilişkin kararlar ve noter onaylı imza sirküleri
- Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş ve/veya son yıla ait, diğerlerinde ise en az son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu
- Tarımsal işletmesini belgeleyen evraklar (tapu kaydı, kira kontratı gibi)
- Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler
QNB Finansbank Çiftçi Nakit Kredisi
Finansbank, çiftçilere işletme ve yatırım kredisi olmak üzere iki ayrı kredi olanağı sunmaktadır. Her bir başlık altında su ürünlerinden traktör alımına kadar pek çok ihtiyaca yönelik kredi seçenekleri bulunmaktadır. Dolayısıyla size ve işletmenize en uygun kredi seçeneğini öğrenebilmek için bankanın internet sayfasını incelemeniz gerekmektedir.
Çiftçi Nakit kredisi ise hangi alanda çalışıyor olursanız olun sizlere nakit desteği sağlamayı amaçlayan bir kredi olanağıdır. Vadesiz hesabınızdaki kredi limitiniz dahilinde kullanıma elverişli olan QNB Finansbank çiftçi destek kredisi, 7/24 tüm ATM’lerden nakit olarak kullanılmaya uygundur. Çek/senet ödemeleri, otomatik ödemeler ve zirai kredi ödemeleri gibi tüm ihtiyaçlarınızı tek yerden toplu halde ödeme kolaylığı sağlanır.
Faizler sizin belirleyeceğiniz hasat dönemlerinde ve yalnızca çiftçi kredisi kullanılan gün sayısı müddetince işler ve geri ödemeler de hasat sonrasına ertelenmeye uygundur.
Başvurular aşağıda belirtilen kanallar aracılığıyla yapılabilecektir.
- QNB Finansbank Çağrı Merkezi (0 850 222 1 900)
- İnternet Şubesi
- Cep Şubesi
- Bankanın size en yakın şubesi
Şekerbank Taksitli Tarım Kredisi
Tohum, gübre, mazot, sera örtüsü ve fide gibi daha birçok ihtiyacınızı karşılamak adına 2 yıla varan vade olanağı sunan Şekerbank üretici kredisi, yalnızca Çiftçi Kredi Sistemine kayıtlı olan ya da Çiftçilik Belgesi bulunan gerçek kişilerin kullanımına uygundur.
Taksitlerin vadeleri hasat zamanında elde edilecek gelir dönemine denk gelecek şekilde düzenlenir ve kredi başvuruları yalnızca bankanın şubelerine gidilerek yapılır.
Bunun yanında işletmeler için sunulan “Tarımsal İşletme Kredisi” de bankanın bünyesinde mevcuttur. Bu krediye ise sekerbank.com.tr adresinden başvuru yapmak mümkündür. Başvuru aşamasında sorulacak birtakım sorular ise şu şekilde olacaktır:
- Adres bilgileri
- Telefon numarası
- C. numarası ya da vergi numarası
- Tercih edilen şube
- Talep edilen kredinin türü
- Yıllık gelir ya da ciro
- Kredi çekilecek tutar
Garanti BBVA Tarım Sektör Paketi
Yılda bir kez ödemeyle 12 aydan 60 aya varan vade seçeneği sunulan destek paketi ile çiftçiler için üretime destek sağlayabilmek hedeflenmektedir. Sizler de tarlanız, binanız ya da ekipmanınızın ipoteği, ekilmiş olan tarlalarınızın Eureko Sigorta tarafından güvenceye alınması ve sözleşmeli üretimlerinizde alacağınızın devredilmesi halinde bu krediden faydalanabilirsiniz.
Bitkisel ve hayvansal ürünler için ayrı ayrı kredi olanağı bulunan bankaya başvurular, yalnızca şubeye gitme yoluyla yapılmaktadır.
Garanti BBVA çiftçilik paketi içerisinde Çiftçiye KOBİ Emeklilik Planı ile bireysel emekliliğe katılma imkanı da tanınır.
Fibabanka Hasat Vadeli Kredi
Bankanın tarımsal işletme kredisi seçeneklerinin altında yer alan Fibabanka hasat kredisi hem bitkisel hem de hayvansal üretimde bulunan girişimcileri destekler.
Kredi, maksimum 1 yıl (12 ay) vadeli ve sabit ya da değişken faizli olarak kullanılabilmektedir. Başvurular sadece şubeye giderek yapılmaktadır. Faiz oranları başvurulan tutar ve vadeye göre değişiklik göstermekte olup şubeye gitmeniz halinde gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
Ek olarak banka, Tarfin Tarım ile yaptığı anlaşmaya bağlı olarak da bir başka kredi olanağı sağlar. Tarfin’ den yapacak olduğunuz gübre alışverişlerinde kefilsiz, dosya masrafsız ve ipoteksiz çiftçi kredisi kullanma hakkı tanınır. Bu sayede gübre masrafınız için kolayca kredi kullanır ve hasat zamanı elde ettiğiniz gelirle de ödemelerinizi tamamlarsınız.
Tarfin kredisine başvurmak için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- TARFIN yazıp boşluk bıraktıktan sonra T.C. kimlik numaranızı 3422’ ye gönderdiğiniz taktirde başvuru sonucunuz anında cebinize gelecektir.
- Başvurunuz onanırsa Tarfin bayilerinden tercih edeceğiniz gübreyi seçerek ve bayide sunulan evrakları imzalayarak tüm kredi işlemini tamamlamış olursunuz.