Finansal İşlemlerGenel

Hacizli Araç Yakalama Süresi Ne Kadardır? Araç Bağlama

Hacizli araç yakalama süresi,  bir diğer adıyla araç bağlama olarak da anılabiliyor. Hacizli araçlar, trafiğe çıktığında trafik ekipleri tarafından trafikten men edilebiliyor. Bu sayede, arabanın üzerine haciz koyduran kişi de arabanın satışını yaparak borcunu tahsil etmiş oluyor. Hacizli araba bağlandıktan sonra yediemin otoparkına çekiliyor ve satılacağı güne kadar burada tutuluyor. Otopark masrafları da aynı şekilde arabanın üzerindeki borç tutarına ilave ediliyor. Bu borç tutarını karşılayabilmek ve özellikle satışın hızlı sonuçlanması için kişiler genelde arabaları daha düşük miktarlara satışa çıkarıyor ve aslında zarar da etmiş oluyorsunuz. Bunun yerine imkanınız bulunuyorsa borcu ödeme yolunu tercih etmelisiniz.

Araba Hacizlerinde Yakalama Süresi Ne Kadardır?

Bankalara olan borçlar, taahhüt verdiğiniz borçlar veya senetli borçlarınız ödenmediğinde avukat yoluyla mahkemeye taşınabiliyor. Mahkemelerce yapılan takip sonucu, borç kesinleştiğinde tarafınıza bir bildiri gidiyor ve borcu ödemeniz konusunda uyarılıyorsunuz. Eğer bu uyarılar sonrasında size tanınan yasal süreç içinde borçlarınızı ödemezseniz, maalesef icra işlemleri de başlatılabiliyor. Bunun önüne geçmek için borçlarınızı kısa yoldan ödeme yoluna gitmeniz gerekiyor.

Elbette bu aşamalarda borcun takibini yapan avukat ile görüşerek, çeşitli ödeme imkanları konusunda görüşebilirsiniz. Gerek taksit, gerek öteleme gibi şartları avukata sunarak kabul edip etmeyeceğini öğrenebiliyorsunuz. Eğer bu yönteme de başvurmazsanız, avukatlar borcu tahsil etmek için icra dairelerinden aldıkları yetki ile malvarlığınızı sorguluyor ve taşıt üzerindeki haciz de tam da bu aşamada ön plana çıkıyor. Eğer bir aracınız varsa, üzerine haciz koyarak trafikte yakalanmasına sebep olabiliyor.

Hacizli Araç Yakalama Süresi Var Mıdır?

Hacizli araçlar için elbette bir yakalama süresi bulunuyor. Bu süre yine Türkiye Cumhuriyeti kanunları tarafından belirlenmiş olup, tüm icra daireleri tarafından uygulanabiliyor. Eğer aktif olarak kullandığınız aracınızın üzerine bir haciz işlemi uygulanırsa, zaten trafikte çevirmeye girdiğiniz zaman arabanız bağlanabiliyor. Bağlandıktan sonra yediemin otoparkına çekiliyor ve avukat tarafından 6 ile 1 yıl içinde satışa çıkarılabiliyor. Satış işlemleri tamamlandıktan hemen sonra da borç tahsil ediliyor, icra dosyası kapatılıyor.

Hacizli araç çevirmede bağlanır mı? diye merak edenler için üstte de belirttiğimiz gibi trafik çevirmesinde aracınız o an bağlanır

Araba Değeri Borcumdan Daha Fazla, Aradaki Fark Ne Olur?

Bir çok durumda borç miktarı ile arabanın piyasa değeri birbirine uyuşmuyor. Örnek vermek gerekirse, 10.000 TL’lik bir borç için arabanıza haciz geldiğini düşünelim. Haciz işlemleri başladıktan sonra aracınız 50.000 TL’ye satılıyor ise, tüm masraflar da düşüldükten sonra geriye kalan kısım tarafınıza ödeniyor. Bu ödemeler de icra daireleri tarafından yapılıyor.

Arabanın Üzerindeki Haciz Nasıl Kalkar?

Eğer bir borç yüzünden arabanıza haciz işlemi uygulanıyorsa, bu borcun kalkması için borcun ödenmesi gerekiyor. Borç ödendikten 15 gün sonra, araba üzerindeki haciz kaldırılıyor ve icra dosyası da tamamen kapanıyor. Eğer arabanızın üzerine bir haciz koyulmuşsa, borcu ödemeden kesinlikle bu haciz işlemi kaldırılamıyor.

Tavsiye Makale : Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bazı yanlış anlamalar sonucunda avukatlar ile de aranızda sürtüşmeler yaşanabilir. Çünkü çoğu kişi, borcu taksitlendirip ödemeye başladığında araba üzerindeki hacizin kalkacağını düşünüyor. Bu doğru bilinen yanlışların başında geliyor. Borcu avukat ile anlaştıktan sonra taksitli olarak ödemeye başladıysanız, sadece araba üzerindeki yakalama kararı kalkıyor. Borç bitmeden, yani icra dosyası tamamen kapanmadan araba üzerindeki haciz kalkmıyor.

Hacizli araç yakalama süresi konumuzda borç ödendikten sonra haciz ne zaman kalkar, araç yakalama kararının kaldırılması, yakalamalı araç haczi zaman aşımı ve hacizli araç çevirmede bağlanır mı gibi konulara değindik.

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Benim borctan dolayi maaşimda haciz var ayni haciz hak mahrumiyeti adi altinda aracima yakalama diye karar çikarilmis maaşimdan kesildigi halde aracimi yakalma adi altinda baglana bilirmi borcumu her ay maasimdan kesiyorlar bu yakalama kararini aracimin üzerinden kaldirmak icin ne yapmaliyim

  2. Araç hacizli (H) şeklinde yazıyor yakalanma emri oldugu nasıl belli oluyor bilgisi olan aydınlatabilir mi acaba

  3. 2016 yılında banka borcumdan dolayı rehini paraya çevrilmesini istemiş ancak 02.12.2021 trafik bağladı 2016 yılıda açılan icra satış avansı 2016 yarılmış yakalama tarihi 01.12.2021 bu sürelerde gergi bir işlem yapılmamış zaman aşımına icra dosya ve 2016 araca konulan yakalmanın düşmasi gerekmiyor mu teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu