Finansal İşlemler

İcra Borcumu Ödedim Haciz Dosyası Kapatma Nasıl Olur?

İcra dosyası kapatma işlemi, borcun ödenmesi durumunda başvurduğumuz yöntemlerden birisi. Çoğu kişi, bu durumu yanlış anlayarak icra dava dosyası sorgulama yaparak dosyanın kapanmamış olduğunu görüyor ve telaşa kapılıyor. Mevcutta ödemeye devam ettiğiniz, taksitlere böldüğünüz bir icra ödemeniz varsa, icra ödemesi bitmeden bu dosyanın kapanması mümkün değildir. Borç tamamen bitmeden, icra dosyası üzerinde herhangi bir işlem yapmak da mümkün değil.

Şimdi hacizlik olan bir borcun ödemeleri yapılırken icra dosyası nasıl kapanır, kapatmak mümkün müdür gelin hep birlikte inceleyelim.

İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?

Zaman zaman herkesin bireysel ya da ticari anlamda icralık durumları olmuştur. İcra dosyası eninde sonunda olumlu ya da olumsuz bir şekilde neticelenir. Ancak asıl mesele açık icra dosyası kapatma işlemini yapabiliyor olup olmamanızdır. Hemen hemen tüm iş yerleri ya da ticaretle uğraşan kişiler bir şekilde icra takibi durumu ile karşı karşıya kalır. İcra takibine düşen kişinin icranın uygulanması, icra takibi yapılması gibi bilgilerin yanı sıra dosya kapatma hakkında da bilgi sahibi olması gerekir.

İcra Dava Dosyası Kapatma

Borçlu olan kişi ödemesi gereken borcu herhangi bir ya da birden çok sebeple ödemezse, bu durumda alacaklı kişi hukuki haklarını kullanabilir. Alacaklı, borcun tahsilatı için icra müdürlüklerine başvurabilir. Alacaklının icra müdürlüğüne başvurması demek borçlu hakkında icra takibi başlatılması anlamına gelir. İcra takibi iki farklı biçimde uygulanabilir: ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibi.

İlamsız icra takibinde herhangi bir mahkeme kararı olmadan da borca bağlı olarak paranın tahsilatı için bir icra süreci yürütülür. İlamlı icra takibinde ise yürütme işlemi mahkemeden çıkacak olan karara bağlıdır. Alacaklı olan kişi borcun borçlu tarafından sebepli ya da sebepsiz yere ödenmediği durumlarda alacağın tahsili için takip başlatabilir.

Alacaklı, başvurusunu bir avukat aracılığı ile yapabileceği gibi avukat tutmadan da icra dosyası açılması için talepte bulunabilir. Dosya açılırken başvuru sahibi olan alacaklı, peşin harç ve başvuru harcı gibi ücretler ödemek zorundadır. Bir avukat tutarak süreci yürütmek istediğinizde ödemeniz gereken ücretlerin arasına avukatlık vekalet harç ücretleri de eklenecektir. Böylece açılmış olan icra dosyası ile başlayan süreç, icra dosyasının kapanması sayesinde de sonlanmaktadır.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

Haciz yolu ile ilamsız olarak başlatılan icra takiplerinde borçlu kişi borca itiraz ettiği takdirde takip işlemi durmaktadır. Bu durumda kişinin haksız ya da haksız olmasına bakılmaz. Alacaklı kişi, borçlu kişinin itirazının iptalini talep etmek için itirazın ardından 6 ay içinde icra itirazının iptali için dava açmak zorundadır.

Borçlunun aleyhinde yürütülen bir icra takibi olabilir. Bu durumda borçlu kişi senedin altında bulunan imzadan ötürü de itirazdan bulunabilir. Alacaklı kişi dava açarak itirazın geçici olarak kaldırılmasını talep edebilir. Ancak itirazın iptalini isteyen alacaklı talebini kanunen destekleyecek belgeleri de sunmak zorundadır.

Bu tarz icra davalarında ispat edilmesi gereken belgeler davanın konusuna göre belirlenmiştir. Dava açılabilecek süre için baz alınacak tarih itirazın iptalinin alacaklı kişiye tebliğ edilmesi ile başlamaktadır. Açılan davanın sonucunda itirazda bulunan borçlunun haksız olduğu kanıtlanırsa, icra takibi kaldığı yerden devam eder. Ayrıca borçlu icra inkar tazminatı olarak en az %20 ceza öder.

Haciz Dosyası Kapatma

Adınıza açılmış olan icra dosyasını kapattırmak istiyorsanız icranın takip edildiği icra dairesine başvurmanız gerekir. Başvurunuz esnasında icra dosyası kapak hesabı yaptırmalısınız. Bazı icra daireleri icra dosyası kapak hesabı için talep dilekçesi vermenizi zorunlu kılabilir. İcra kapak hesabı yapıldıktan sonra aynı gün içinde hesaba bağlı borcun ilgili icra dairesinin banka hesaplarına yatırılması gerekmektedir.

Borç ödendikten sonra ilgili hesaba dair borcun kapatıldığına ilişkin yazıyı aynı icra dairesi müdürlüğünden teslim alabilirsiniz. Bu belgeyi de aldıktan sonra e- devlet hesabınıza giriş yaptığınızda ve kontrol ettiğinizde icra dosyası kapanmış olarak görünecektir. Borcu icra dairesinin hesabı yerine alacaklıya da ödeyebilirsiniz. Bu durumda kendisinden borcun kapandığına dair bir ibraz belgesi almalısınız. Alacağınız ibraname ile icra dosyası kapatma işleminizi kolayca yapabilirsiniz.

Adınıza icra dosyası olup olmadığını kontrol etmek için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresini kullanabilirsiniz.

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu