Kara Liste Nedir? En Hızlı Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara liste nedir? Bankaların kara listesine girildiğinde kredi siciliniz nasıl etkilenir? Kredi çekilebilir mi? En hızlı şekilde kara listeden nasıl çıkılır? Tüm ayrıntılar konunun devamında.
Kredi ya da kredi kartı talebinde bulunanların sıkça karşılaştığı bir soru olan kara liste nedir sorusuna bu yazıda cevap bulabilirsiniz. Kredi başvuruları için kilit bir rol oynayan kara liste, kimi zaman ihtiyaç sahiplerini zora sokabiliyor. Bu da akıllara direkt olarak kara listeden nasıl çıkılır sorusunu getiriyor. Eğer zamanında kara listeye girdiyseniz bu durumda bazı planlarınızı da ertelemeniz gerekebiliyor. Kredi kartı kara liste ve diğer tüm kredi türleri için kara listenin önemini yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Kara Liste Nedir?
Kredi kartı ya da kredi başvurusunda bulunan kişilerin işlemlerinin tamamı bankalar tarafından kaydedilmektedir. Kredi Kayıt Büroları, kredi işlemlerinizi, ödemelerinizi ve geciktirmelerinizi tamamen kayıt altında tutmakla görevlidir. Eğer kredi ödemelerinizde birden fazla aksama ya da ödemeyi atlama gibi durumlar olursa bu durumda kara listeye girme oranınız yükselecektir.
Kredi kartı kara liste işlemleri de son ödeme tarihinden sonraki süreçte ödeme yapılmaması durumunda işleme alınmaktadır. Buna göre son ödeme tarihinden sonra 90 güne kadar ödeme yapılmaması halinde yasal işleme tabi kalınabilir. Bu işlemlerin dikkate alınmaması durumunda haciz ve icra kararı da çıkartılabilir. İşte bu süreçte ödeme yapmış olsanız dahi kredi notunuz direkt olarak düşürülecektir. Kredi notunun düşürülmesi de kara listeye girmenize neden olacaktır.
Kara Listeye Girilmesi Halinde Yaşanacak Durumlar
Kara liste nedir sorusuna en güzel yanıtlardan biri de listeye girdikten sonraki süreci anlatmak olacaktır. Bir kişi kredi ya da kredi kartı borcu yüzünden kara listeye girdiyse bu durum ileriki dönemlere de yansıyacaktır. Listeye girilmesi halinde kredi notunun çok düşük olduğu fark edilir. Bu durumda da bir süre daha kredi ya da kredi kartı başvurusunda bulunmanıza izin verilmez.
Kara listeden çıkana kadar kredi işlemleriniz askıya alınır ve bankaların size olan güveni yok olur. Bu süreç yaklaşık olarak 5 sene kadar sürebilmektedir.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeye girmiş olan kişilerin listeden çıkma adına atması gereken bazı adımlar da olabiliyor. Fakat yine de belli bir süre beklemeniz gerekebiliyor. Bu süre bankaların inisiyatiflerine göre değişiklik gösterebiliyor. Fakat ortalama süre olarak 5 sene kabul ediliyor.
Kara listeden nasıl çıkılır sorusuna yanıt olarak da yasal takibe düşen ödemelerinizi yapmanız ve bir müddet beklemeniz yanıtı verilebilir. Ayrıca ödemelerinizi yaptıktan sonra borcu yoktur ibaresinin bulunduğu resmi bir belge alarak da listeden çıkabilirsiniz. Bu da yine kredi hizmetinden faydalanmış olduğunuz bankaların inisiyatifindedir. Kara listeden tamamen çıkmış olsanız dahi kredi geçmişiniz bankalar tarafından görülebilmektedir. Bu da ileriki dönemlerde kredi işlemlerine başlarken sorun yaratabilir. Bu durumda verilecek en iyi tavsiye, kara listeye düşmeden ödemeleri yapmaya gayret etmek olacaktır.
Listeden Çıktıktan Sonra Yapılacaklar
Kara liste nedir sorusuna yukarıda gerekli cevapları verdik. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız listeden çıktıktan sonraki süreçte de dikkatli olmalısınız. Eğer yeniden bir kredi kartı ya da kredi borcu altına girmek istiyorsanız da özen göstermeniz gereken bazı detaylar olacaktır. Bu süreçte size en uygun banka ile çalışmanız da elzemdir.
Eğer sabit bir maaş geliriniz varsa kredi başvurusu yaparken maaşınızın yatmış olduğu bankayı kullanabilirsiniz. Her ne kadar kredi geçmişinizde kara liste olsa da maaşınız o banka için garanti sağlayacaktır. Bunun yanı sıra başvuruda bulunduğunuz kredi onaylandıysa bundan sonraki süreçte ödemenizi düzene koymanız halinde notunuz da yükselecektir. Kredi notunuzun yeniden yükselmesi de gelecekti zamanlarda kredi taleplerinizi olumlu yönde etkileyecektir.
Sitede kredi puanı ile ilgili daha önce ayrıntılı olarak işlediğimiz konulardan biri olan Kredimi Kapatmak İstiyorum Kredi Notum Düşer mi? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.