Kredi Borcu Erteleme ve Borç Yapılandırma

Kredi borcu erteleme, kredi borcu yapılandırma ve taksitle ödeme için bankaların en avantajlı ve en sade anlatımla kredi kartı borç erteleme rehberi
Evdeki hesap çarşıya uymaz diye bir tabir bulunur. Buna benzer bir şekilde bizlerde bankalardan kredi alırken muhtemel karşımıza çıkacak harcama ve masrafları dikkate almadan ihtiyacımız olan hatta daha fazlasını kredi çekerek nakit ihtiyaç giderme yoluna gideriz. Tüketici olarak yaptığımız hatalardan birisi bu. Aynı nakit paramız varken kredi kartıyla ödemek gibi. Ancak ilerleyen dönemle karşılaşılan güçlükler, artan masraflar, enflasyon gibi bir çok neden bizlerin kredi borcunuzu ödeyemez haline getirebilir. Bu gibi durumlarda nefes almak adına kredi borcu erteleme yolu çare gibi görünür. Yani derdimize deva olmasa da bankacılık ürünleri arasında yer edinen erteleme işlemi bizlere biraz pahalıya neden olabilir.
İçindekiler
Kredi Borcu Erteleme
Her banka dönem dönem kredi erteleme yoluna gidebilir. Bu konuda BDDK’nın aldığı kararlarda olabilir. Ancak ticari olarak uygun olan tüm kredileri bankalar yeni ödeme planı düzenleme çerçevesinde kredi borcu erteleme yoluna gidebiliyor. Burada kişinin bankasına başvurması ve talep etmesi yeterli. Nitekim inceleme sonrası mutlaka önünüzde bir engel yoksa bankada borcun ödenmesinde sorun çıkması yerine erteleme yoluna gitmeyi tercih ediyor.
İlk etapta oluşan ekonomik grafik nedeniyle Ziraat Bankası başta olmak üzere Vakıfbank, Halkbank, Garanti BBVA ve QNB Finansbank kredi borçlarının erteleme yoluna gitti. Zorlu bir dönem geçiren piyasalar ve buna bağlı olarak tüketiciler en önemli desteği bankalardan görmeye devam ediyor. Bu desteğin başında da kredi erteleme geldi denilebilir. Nitekim Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bireysel ve ticari olarak alınan kredilerin vadesi yıl sonuna kadar olanlar için kredi öteleme taleplerinin değerlendirmeye alınması ve karşılanması açıklaması yaptı. Bu talep sonrası bankalar kredi borcu öteleme taleplerini toplamaya başladı ve müşterilerine de bunları SMS, mail yoluyla da duyurdu. Bu manada borcunu öteleme imkanı veren bankalar şu şekilde sıralanabilir.
- Garanti BBVA
- Akbank
- Yapı Kredi Bankası
- TEB
- Halkbank
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
TEB Kredi Borcu Erteleme Şartları, Nasıl Yapılır?
BDDK çağrısına karşılık veren TEB tüketici ve taşıt kredisi kullanan kişilere destek paketi anlamında ödemede zorluk çeken müşterisine üç aya kadar erteleme imkanı verdi. Bu manada erteleyebileceğiniz kredi borçları yıl sonuna kadar yapılacak. Başvuru ise TEB şubeleri yada 850 200 0 666 numaralı TEB çağrı merkezi aranarak yapılabilecek. Yapılan başvurular yoğunluğuna göre banka değerlendirmeye alıyor ve sonuçtan da mutlaka sizlere bilgi veriyor. Ayrıca banka söz konusu devam eden kredilerin sonlandırılarak yeni bir kredi alımına da olanak veriyor. Burada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken husus ise ertelenen kredi için yeni bir faiz oranı, hesaplama ve masraf eklenmesi. Yani ödeyeceğiniz kredi borcu ötelenirken aynı zamanda miktarı da artış gösteriyor.
Akbank Kredi Borcu Öteleme Duyurusu Yapan Diğer Banka Oldu.
Oluşan pandemi sürecindeki etkileri en aza indirmek için bireysel ve ticari kredilerin yıl sonuna kadar olan ödemeleri yeni erteleme faizi tahsil edilerek Ocak ay’ı sonu kadar erteleneceği duyurusunu yaptı. Burada başvuru ise yine yıl sonuna kadar yapılmak zorunda. Yine Akbank üzerinden daha önce kredi alan kişiler ayrıca kredi yapılandırma yoluna giderekte söz konusu kredilerini bir anlamda erteleme yapmış olabiliyor. Akbank kredi borcu erteleme başvurusu ise Akbank resmi internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. Cevaplar ise kişilere SMS yoluyla iletiliyor.
Garanti BBVA Kredi Borcu Öteleme İmkanı
İlk açıklama ile mevcut kredi taksitlerinin erteleneceği duyurusunu yapan bankalardan biri de Garanti BBVA oldu. Ödemesi devam eden kredi borçlarını yıl sonuna kadar öteleme yapabileceğini açıklayan banka bireysel ve ticari olarak alınan tüketici, taşıt ve konut kredilerinin ödemelerini erteleyecek. En önemli husus ise faiz artışı olmadan 6 ay erteleme, 9 ay vadeye kadar taksitlerini uzatma imkanı veriyor. Yani en avantajlı kredi borcu erteleme Garanti BBVA bankasında diyebiliriz.
Garanti BBVA kredisini erteleme öteleme isteyen kişiler İnternet Bankacılığında Hesap ve Ürün menüsünden, Kredi Hesabı ve burada olan Kredi Erteleme menüsü ile başvurusunu yapabilecek.
Yapı Kredi Bankası Borç Erteleme İmkanı
Yapı Kredi Bankası kredi türlerinde bir erteleme imkanı veren bir duyuru açıklamasa da kredi kartı borçlarının bir ay süre ile erteleyeceğini açıklamıştı. Ancak yine de mevcut devam eden krediler için yapılandırma söz konusu her zaman yapılan bir işlem. Burada ödemeye devam ettiğiniz kredilerin kapatılarak yeni faiz oranı ile yeni kredi miktarı üzerinden vadelerde kredi alımı ile yapılandırma söz konusu oluyor. Bu hizmeti alabilmek için ise kredinizi kullandığınız banka şubesine başvurmanız yeterli oluyor.
Denizbank Kredi Borcu Erteleme Yapıyor mu?
Pandemi süreci ve sonrası bir açıklama yapmasa da tüketicilerin kısa vadelerde rahat edebilmesi için Denizbank desteği de bulunuyor. Denizbank alacaklarını ertelerken belli şartlar istiyor. Alınan tedbirler ile vatandaşın üstünde yaratacağı ekonomik problemlerin kolay aşılması adına Denizbank adım atan bankalardan bir tanesi. Mart ay’ında ilk görülen salgın hastalığı ile Nisan ay’ı sonuna kadar ana para faiz ve taksit ödemelerini üç ay erteleyen banka güncel olarak kredi yapılandırma imkanı ile desteğine devam ediyor. Borcunu ötelemek isteyen bireysel ve ticari işletmeler İnternet ve Mobil bankacılık başta olmak üzere, ATM, FastPay ve Müşteri İletişim Merkezine başvuru yaparak kredi erteleme talebini yapabiliyor.
QNB Finansbank Kredi Borcu Erteler mi?
En son Nisan ayında yaptığı açıklama ile kredi borcu ertelemelerini kabul eden QNB Finansbank güncel olarak bu talepleri almıyor. Ancak kredi yapılandırması alternatifleriniz arasında bulunuyor. Bilmem düşünür müsünüz ama borç taşıma kredisi veriyor. Bunun anlamı başka bir veya birden fazla bankaya olan kredi borçlarınızı birleştiriyor ve bunları kapatarak yeni bir ödeme planı ile sizlerin rahat nefes almasına destek oluyor. Esnek e uygun ödeme koşulu imkanı veren banka diğer borçlarınızı ilgili bankalara EFT yoluyla kapatıyor. Bu aşamada söz konusu borçla ait tutarlar size verilmiyor ilgili bankaya gönderiliyor. QNB Finansbank Borç Taşıma Kredisi 1,27 ile 2,03 oranı ile yeniden tahsis ediliyor. Mesela 10 bin lira çekmeniz halinde 36 ay boyunca 363 lira taksit ödemesi yapıyorsunuz. Bireysel Borç Transferi başvurunuzu TC numaranızı 5030 a SMS göndererek yapabiliyorsunuz. Burada ön başvuru söz konusu kabul görmesi halinde banka şubesine giderek işlemlerinizi tamamlıyorsunuz. Ancak QNB Finansbank bünyesinden almış olduğunuz krediler ile kredi kartları için bu imkanınızı kullanamıyorsunuz.
İş Bankası Kredi Borcunu Öteler mi?
En son Nisan ay’ı itibariyle kredi ve kredi kartlarına ait borçları erteleme taleplerini alacağını açıklayan İş Bankasının güncel olarak böyle bir hizmeti ve kampanyası bulunmuyor. Ancak zor durumda kalmışsanız yapmanız gereken husus banka şubesine başvuru yaparak kredinizi yapılandırma işlemi yapmak. Bu aşamada yeni faiz oranı ile bir ay ertelemeli olarak hesaplanacak yeni ödeme planı eşliğinde kredinizi yapılandırabilirsiniz. Burada üç ay yada daha fazla bir süreden bahsetmek yanlış olur. Çünkü en fazla bir ay erteleme imkanı yapılandırma sayesinde oluyor. Yani İş bankasından almış olduğunuz konut, taşıt ve ihtiyaç kredisini öteleme imkanı yok.
Salgın Döneminde Kredi Faizleri Çok Uygun Oldu
Salgın döneminin başlaması ile kamu bankalarının vermiş olduğu 0,79 faiz oranı ile kredi alamayan vatandaş başka bankalara yönelmek zorunda kaldı. Bu aşamada faiz oranı ile en yüksek tutarı ödemek zorunda kalan vatandaş en büyük mağduriyeti yaşadı. Bankalara kredi başvurusu yapmasına rağmen bir türlü sonuç alamayan ihtiyaç sahipleri bu ihtiyacını başka özel bankalardan karşılama yoluna gitti ve erteleme olmadığı gibi daha fazla para ödemek zorunda kaldı. Konu ihtiyaç olunca elbette gözü faizi görmeyen vatandaş hemen kredi tahsisi yapan bankalara yönelmek zorunda kaldı.
Hangi Kredilerin Geri Ödemesi Ertelenebilir?
Borç ertelemeyi iki farklı ana başlıkla incelemek gerekiyor. Birincisi ihtiyaç, konut ve taşıt kredisini erteleme diğeri ise kredi kartı borcunu erteleme olabilir. Ancak biz asıl konumuz olan Tüketici Kredisi, Konut Kredisi ve Taşıt Kredisi Taksiti Erteleme üzerinde duracağız. Bu konuya sıcak bakan bankalar olduğu kadar uzak olanları da var. Yapılabilir seviyede olması da önemli. Ekonomik olarak büyük bir sarsıntı geçiren tüketiciye maddi açıdan kolaylık olması açısından özellikle virüs salgını sırasında bankalar belli miktar ve sürelerde kredilerin ödemesini erteleme yoluna gitti. Elbette en çok destek devlet eliyle kamu bankaları aracılığıyla oldu. Ancak özel bankalarda bu duruma kayıtsız kalamadı.
Esnafa Kredi Borcu Ertelemesi Resmi Gazetede Yayımlandı
Salgın döneminde alabildiğimiz en büyük tedbir evde kalmak oldu ancak bunun ekonomik yaptırımlarını ilerleyen süreçlerde görmeye başladık. Sonuçta ekonomi işlemedi ve büyük bir darbe yemiş oldu. Bu aşamada en büyük darbeyi yiyen taraflardan birisi de esnaf ve sanatkarlarımız. Esnafa destek amaçlı olarak devlet eliyle düşük faizli kredi üç ay erteleme imkanları ile Halkbank tarafından verilmesinin yolu açıldı. Ancak belli kriterlerin yine taşınması gerekiyor.
Esnafın Kredi Borcu Erteleme Şartları
1 Temmuz tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede esnafın kredi borcunun ertelenmesi için olması gereken hususlar kısaca şu şekilde;
- Esnafın Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle yada Halktbank’tan alınan krediler için erteleme söz konusu.
- Kredi borcu vadesi 1 Temmuz ile 30 Eylül 2020 dönemindekileri üç ay erteleme yapılabiliyor.
- Söz konusu kredinin vadesi ve borcu değişmiyor.
- Ertelenen kredi için yasal takip süreci işlemiyor.
- Kredide kefil varsa kefilin çekilme hakkı bulunmuyor.
- Söz konusu erteleme için oluşan gelir kaybı Hazine ve Maliye Bakanlığınca ödeniyor.
- Borcu erteleme yapan esnaf dilerse uygun faizle Halkbank’tan kredi alabiliyor.
Kredi Yapılandırma Yapmak Mantıklı mı?
Mevcut ödeyemediğiniz kredi sonrası yeni kredi yapılandırması seçenek olarak masaya yatırılıyor. Bu aşamada sorumuz ise yapılandırma yapmak doğru mu? Mantıklı mı oluyor. Finansal açıdan cebinizden daha çok para çıkacağı anlamına gelen yapılandırma işlemi yeni faiz oranı ile yeni kredi alma anlamına gelmektedir. Sizin mevcut ana paranız üzerinden yeni kredi tahsisi, yeni ödeme planı çıkarılır ve vadeniz uzatılabilir. Pandemi sürecinde 5 yıla kadar çıkarılan vadeler artık günümüzde 3 yıl ile 36 ay süreye indirildi. Kişiler zaten uzun vadeli uzun süreli olarak borçlandırılmıştı ve bu durum kişilerin uzun süre başka bir alım yapamayacağı, hareket edemeyeceği, ekonomik olarak özgür olamayacağı anlamına geliyor. Yüksek tutarda ihtiyacı olanlar bir yana aslında daha kısa vadelerde kredi verilmesi doğru adım olabilirdi. Yeni faiz ve yeni kredi anlamına gelen yapılandırma bu n0edenlerde mantıklı değil. Ancak kredinizi ödeyemiyorsunuz. Ödeme gücünüz tamamen kalktı ve zorlanıyorsunuz. Yada birkaç tane kredi taksiti ile daha çok ödüyorsunuz. Bu aşamada çok mantıklı olabilir. Örneğin kredinizin birine 1200 lira öderken birine de 600 lira taksit ödüyorsunuz. İkisine 1800 lira ödemek yerine aylık 900 lira taksitle yeni kredi çekiyorsunuz ve cebinizde de aylık 900 lira fazladan kalıyor. Bu nedenle kredinizi yapılandırma yapmanız doğru adım olabilir.
Borç Transferi Mantıklı mı?
Mevcut bir ve daha çok bankaya olan kredi borçlarınızı birleştirme ve yapılandırma işleminiz de bankalarca verilen destekler arasında bulunuyor. Burada bankalar borçlarınızın hepsini görse de bazı sisteme yansımayan borçlarınız olabiliyor. Bu nedenle ilgili bankalarla yazışma yoluna giden banka kapanacağı gün itibariyle ne kadar ödeyeceğiniz hakkında bankalardan gerekli bilgiyi toparladıktan sonra toplam tutar kadar yeni kredi çekmenize izin veriyor. Bu çekilen kredi size verilmediği gibi borcun direk kapanmasını sağlamak adına ilgili bankaya ücretsiz olarak EFT yapılıyor. Birden fazla kredi borcu ve banka ile uğraşmak yerine daha uygun şart ve faiz oranı ile kredi borç transferi gerçekleştirmek çok mantıklı bir adım olacaktır.
Kredi Kartı Borcu Ekstre Ertelemesi
Bankalar genel olarak kredilere çok sıcak bakmasa da kredi kartı borcu erteleme işlemi için sürekli hizmet veriyor. Yani bu durum sanıyorum finans kuruluşlarını daha çok kârlı aşaması. Öyle ki internet ve mobil bankacılığa bağlanan sistem anlık başvuru, anlık yanıtlama sistemi ile istenilen seviyede erteleme ve taksitlendirme seçenekleri sunuyor. Mesela kredi kartınıza ait tüm borcu taksitlendirme yapıyorsunuz ve vadeniz de 12 ay süreye kadar çıkıyor. Yani 10 bin lira borcunuz var bunu taksitlendiriyorsunuz ve peşin ödemek yerine 12 ayda faizleri ile birlikte ödüyorsunuz. Burada da dikkat edilmesi gereken kredi kartınızda faiz tutarı kadar limitinizin olması. Çünkü bankalar kartınızı taksitlendirme imkanı verirken faizini de peşin olarak alıyor. Ana para da taksitlendiriliyor. Kart kullanıcısı olarak çok uygun görmediğim bu işlem tüketici üzerinde alışkanlık yaptığı kanaatindeyim. Sürekli borcun ve limitin dolması sonrası kişiler taksit imkanına başvuruyor. Bu durumda da borcunuz bitmemiş sürekli uzatılmış oluyor. Faizini de peşin olarak ödüyorsunuz.
Kısaca bahsetmek gerekirse kredi borcu erteleme diğer bir anlamla kredi taksiti öteleme işlemi bankalar nezdinde farklı bir isim ile karşımıza çıkıyor olsa da aynı mantıkla işlemektedir. Olağan üstü bir hal ve durum olduğu zaman bankalar faizsiz borç erteleme imkanı verebilir. Ancak özel bankalardan bunu çok beklememek gerekir. Devletin vatandaşa hizmet verme açısından kamu bankaları eliyle bu imkanı vermesi daha çok ağır basıyor. Nitekim son aşamada temel ihtiyaç destek kredisi olarak verdiği ve altı ay ertelemeli olan kredinin faiz oranı da 0,79 idi. Bu durum özel bankalarda aynı karşılığını bulamadı. Özel bankaların kuruluş amaçları ve vizyonları belli. Bu bakış açısı ile düşünüldüğünde bir çok banka krizi avantaja çevirme yoluna bile gitti. Önemli olan borcun taksitini ödeyemeyecek olan vatandaşın borçlarının yeteri kadar aynı faiz oranı ve şartları dahilin de uzatmak ve ertelemek olurdu. Ancak bankalar yeni faiz oranı, yeni hesaplama, yeni ödeme planı ile vatandaşın zaten zor ödeyeceği taksite bir anlamda daha çok yük bindirmiş oldu.
Bireysel ve ticari olarak her aşamada ödeyemez duruma geldiğiniz krediler için mutlaka bankanız ile iletişime geçmek en mantıklı adım olur. Kredi alamaz, kredi yasaklısı konumuna gelmek ve haciz ile icra yolunun açılmasını ne borçlu ne de alacak konumundaki bankalar ister. Bu nedenle anlaşma ile sulh yoluna gitmeyi ilke edinmek gerekiyor.
Bu içeriğimizi beğendiyseniz eğer Nakdi ve Gayrinakdi Kredi Türleri Nelerdir? konusu da ilginizi çekebilir.