Bankacılık

Ödenmeyen Senet İçin Ne Zaman İcra Takibi Başlatılır?

Ödenmeyen senet için ne zaman icra takibi başlatılır? Sorusuna cevap bulmak ve ödenmeyen senet cezası, geçerlilik süresi gibi konulara da değineceğiz.

Borcunuzu ödeyemiyorsanız, hangi yasal sürecin devam edeceği çok önemli bir konudur, senet borcu ödenmezse ne olur bir bakalım. Senetler mevcut borcun ödenmesini sağlamak için yaratılan yazılı fırsatlar olarak belirlenmiştir. Borçlu, alacaklıya teminat için senet verir. İmzalanan senetler çok önemlidir, çünkü yasal belgeler işlevi görürler.Alacaklı ve borçlunun bir araya gelerek senet düzenleyebilir gerekli durumlarda kefil de bu senedin oluşmasına ortak olabilir fakat genellikle 2 kişi yeterlidir. Tarafların adı ve soyadı, T.C. Kimlik numarası ve adres bilgileri, vade tarihi kaşe ve imzaları bu belgede yer alır.

Taraflardan biri şirket ise, şirket yetkilisinin kaşesi ve imzası olmalıdır. Tasarıda ayrıca borçlar ve bunların nasıl ödeneceği hakkında bilgiler de yer alıyor. Senet veya senetler oluşturularak doldurulduktan sonra her iki taraf borçlu ve alacaklı ikişer adet imza atmalıdır. Genellikle bu bir çok senet doldurma işleminde es geçilmektedir. Fakat doğrusu iki imza ile senedin oluşturulmasıdır.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Borç ödemesi sırasında yazılı bir senet veya senetleriniz varsa bu borcu ödemeniz gerekir. Eğer bu borç ödenmezse, alacaklı senetle birlikte alınacak parayı toplamak için yasal işlem yapabilir. Yasal işlem, borçlu için maliyet ve prosedür açısından çok zor bir süreç haline gelir.

Muaccel Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Muaccel senetler normal tekli senetler gibi değil çoklu senetlerde kullanılan bir tekniktir, örnek vermem gerekirse 12 taksitle bir elektronik eşya alacaksanız size 12 adet senet imzalattırılacaktır. Daha sonra bu 12 senedin tek tek vadeleri ile yazılı olduğu tek bir dosya imzalatılacaktır. İşte bu senedin ismi muaccel senettir. Muaccel senetler şu şekilde işler; eğer siz bir senetlerden herhangi bir tanesini ödemezseniz alacaklı taraf bu muaccel senet ile sizden tüm alacağını talep eder ve icra süreci başlatır peki icra süreci nasıl işler bir bakalım.

İcra Süreci Nasıl İşler?

Eğer borç ödenemezse, alacaklı icra dairesine senetle başvurur. Bu uygulama ile borç için bir avukat atanır. Bu avukatlar borçlu ile temasa geçmek ve borcu ödemek için yolu takip eder. Bu noktada avukatlık ücretleri mevcut borca ​​eklenir.

Avukatlar ve borçlular borç ödemeyi kabul edebilirler. Burada avukat, alacaklının bilgisine dayanarak borçlu için bir ödeme planı hazırlayabilir. Borçlu için en mantıklı yol; Alacaklıya katılıyorum. Borçlu ayrıca borcu taksitle ödemeyi de isteyebilir.

Avukat ve borçlu kabul edemezse, icra süreci başlar ve ödeme belgeleri borçluya gönderilir. Bu aşamada borçlu, ödeme belgelerini aldıktan sonra 5 iş günü içinde borca ​​itiraz edebilir. Söz konusu borcu 10 gün içinde ödemeniz gerekir.

İcraya Verilen Protesto Olmuş Senet Ödenmezse Ne Olur?

Borçlu olan taraf borçlarını ödeyebileceğine dair bir söz vermelidir. Bu vaadi yerine getirmemek cezai takibatla sonuçlanacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, borçlu borcunu ödemeye söz vermez ise mahkeme hapis cezası ile hükmedebilir.

Tavsiye Makale : Otomatik Ödeme Talimatı Ne Zaman Ödeme Yapar?

Ancak, kişi borcunu ödeyeceğine dair bir açıklama yapmazsa, herhangi bir hapis veya adli para cezası olmayacaktır. Fatura ödenmezse mahkemeye gidin ve icra süreci başlar. İcra dairesi alacaklıların elindeki iddiaları inceler ve icra sürecine başlar. Borcun ödenmediği döneme bağlı olarak, borç icra yoluyla tahsil edilir. Ödenmemiş faturaların tahsilatı hacizden sonra yapılır. Ancak bu süreç senet borcunu toplamak için kullanılan son yasal adımdır.

Ödeyemediğim Senet Yüzünden Kredi Notum Düşer Mi?

Bu konuyu şu şekilde ele almak daha doğru olacaktır. Eğer siz bireysel bir alışveriş yaptıysanız kredi notunuz bu durumdan çok ciddi durumda etkilenmez fakat ticari maksatla bir senet imzalamış ve borçlanmış iseniz ve bu borcu ödemedi ve icralık veya yasal takibe düştüyseniz kredi siciliniz bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Çünkü bankalarda yapılan tüm işlemler pozitif veya negatif doğrultuda KKB ( Kredi Kayıt Bürosu ) tarafına bildirilir ve kişinin kredi sicilini düşürür veya çıkarır ama siz borcunuzu ödemediğiniz sürece bu sicil hiçbir zaman pozitif yönlü olmayacaktır.

Konu hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Ayrıca merak ettikleriniz varsa konu altındaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu