Devlet DestekleriSorgulama

Temettü Nedir? Temettü Veren Hisseler Nelerdir?

Temettü nedir? Temettü veren hisselerMevcut Yıl yılında hangi şirketlere aittir? Temettü tarihleri ve ne zaman yatar? Temettü emekliliği için hangi şartlar aranır?

Temettü, bir şirketin elde ettiği kardan yatırımcıların pay alma hakkıdır. Borsa’da temettü ödeyen ve ödemeyen şirketler vardır. Bir şirkete ortak olduğunuzda, temettü ödeniyorsa o şirketin elde ettiği kardan pay alma hakkına sahip olabilirsiniz. Ancak temettü ödenmiyorsa o şirketin ödediği kardan pay alma hakkına sahip olamazsınız. Peki temettü tam olarak nedir? Temettü emekliliği nedir? Nasıl temettü emeklisi olunur? 

Temettü Nedir? Kimler Öder? 

Borsa’da işlem gören X adlı bir şirkete 500 bin lira yatırım yaptınız ve şirket, bu yıl yatırımcılara elde ettiği karın yüzde 90’ını kar payı olarak ödeyeceğini bildirdi. Şirketin tek bir hisse fiyatının da 5 TL olduğunu varsayarsak, o şirketin 100 bin adet hissesine sahipsiniz demektir. Şirket, hisse başına, 1 TL temettü ödemeye karar verdiği zaman, sizde elinizde bulundurduğunuz hisse kadar temettü alırsınız, yani 100 bin hisse için 100 bin TL kar payı. 

Temettü Ödemelerinde Stopaj Vergisi 

Elde ettiğiniz temettü gelirinin yüzde 15’i kadar vergi ödemeniz gerekir. Yani 100 bin TL temettü geliri için 15 bin TL vergi ödüyorsunuz ve hesabınıza 85 bin lira yatıyor. Temettü ödemesinden sonra şirketin hisse fiyatı düşer, yukarıda 5 TL değerindeki hisse için 1 TL temettü ödeneceğinden bahsetmiştik. Bu durumda temettü ödemesinden sonra şirketin hisse fiyatı 5 TL’den 4 TL’ye düşecek ve siz, hisseyi brüt 4 TL’ye mal etmiş olacaksınız. 

Temettüden Nasıl Para Kazanılıyor? 

Aslında teknik olarak baktığımızda temettüden para kazanmadığımızı görüyoruz, yukarıdaki örnekte, 500 bin lira için, 100 bin lira temettü ödeniyor, ancak hisse fiyatı 4 TL’ye düştüğü için hesabınızda hala 500 bin TL oluyor. Burada para kazanabileceğiniz husus şudur, hisseyi ucuza mal etmek. 500 bin TL’ye sadece 100 bin hisse alabiliyorken, temettü dağıtımı sonrasında elinize geçen 100 bin lira ile 25 bin adet daha hisse alırsınız ve 100 bin hissenin maliyeti 500 bin lira iken, 125 bin hissenin maliyeti 500 bin lira olur. Doğal olarak hisse adedini 4 TL’ye mal etmiş olursunuz. Hisseyi 5 TL’den almanız rağmen, hisse fiyatı 5 TL’ye çıkarsa kar edersiniz çünkü hisse maliyetini temettü ile 4 TL’ye düşürdünüz.  

[safir_list id=608]

Temettü Kısa Vadede Ne İşe Yarıyor? 

Kısa vadede temettü gerçekten herhangi bir işe yaramıyor, düzenli alımlarla aldığınız hissenin maliyetini tamamen sıfırlama imkânı olduğundan dolayı, temettü yatırımı uzun vadede etkili oluyor.

Temettü Uzun Vadede Ne İşe Yarıyor 

Diyelim ki, yukarıdaki örnekteki gibi gittiniz ve 100 bin hisse için 500 bin TL ödediniz. Daha sonra şirket her yıl yüzde 20 temettü dağıtmaya karar verdi. 10 yıl boyunca her yıl yüzde 20 temettü aldınız ve size ödenen temettüleri harcamayıp yeniden hisse senedi aldınız. Bugün elinizde 100 bin hisse varken, 10 yıl sonra elinizde, bileşik getiri etkisiyle 619 bin hisse olacak. Bu ne anlama geliyor diye soruyorsanız şöyle açıklayalım, 

2010 senesinde 100 bin hisse için 500 bin TL ödediniz. 2020 yılına kadar her yıl gelen temettülerle yeniden hisse aldınız ve siz hiçbir para yatırma eyleminde bulunmadan hisse adediniz 619 bine çıktı. 10 yıl boyunca 1 hisse fiyatı 5 TL kalsa, ben bu hisseden hiç kazanamadım diye düşünebilirsiniz. Ama 619 bin hisse için sadece 500 bin TL ödediniz. Gelen temettülerle beraber ilk etapta bir hisse için 5 TL ödemişken, 10 yıl sonra bir hisseyi 85 kuruşa almış kadar maliyetinizi düşürdünüz, yani aslında hisse fiyatı 10 yılda 1 liraya bile düşse siz kar etmiş oluyorsunuz. Hisse adedini 5 TL’ye almanız rağmen 0,85 TL’ye mal edebildiğiniz için, hisse 10 TL’ye yükselirse iki kat değil tam 12 kat kazanmış oluyorsunuz. 

Her şeyden önemlisi, temettü yatırımı yaptığınız zaman bir şirketteki ortaklık oranınızı da sürekli olarak yükseltirsiniz. Bu ne demek oluyor diyebilirsiniz. Şöyle ki bir şirket tanesi beş liradan 1 milyon hisse çıkarmış ve siz bunun 100 bin adedini aldıysanız şirketin başlangıçta yüzde 10 ortağı olmuştunuz, ancak hiçbir emek ve çaba göstermeden, sadece size ödenen temettülerle yeniden hisse aldığınız için, 10 yılda ortaklık oranınızı yüzde 10’dan yüzde 69’a çıkarmış oldunuz. Yani şirkete sahip olduğunuz miktar yükselmiş oldu, yavaş yavaş şirketi satın almış oldunuz. 

Hangi Şirketler Temettü Verir? 

Genelde nakit akışı düzenli olan şirketler ve büyüme beklentisi yüksek olmayan şirketler temettü öderler.  Bazı şirketler çok fazla temettü ödediği için büyümez ve hisse fiyatı aynı kalır veya çok az artar. Bazı şirketler ise, yıllık yüzde 1 gibi çok düşük oranlardan temettü öderler ve elde ettiği karı büyümek için kullanır. Hisse senedi borsasına ufak bir göz attığınızda zaten hangi şirketin temettü verip vermediğine bakabilirsiniz. 

Temettü Ne Zaman Yatar? 

Temettüler, şirketlerin belirlediği herhangi bir tarihte yatabilir. 

Temettü Emekliliği Nedir? 

Temettü emekliliği, belirli bir birikime ulaşan veya ulaşmak isteyen kişilerin buradan yıllık olarak alacağı temettü ödemeleri ile kendini emekli edebilmesidir. Örneğin ortalama bir asgari ücretli yaklaşık 43 yıl boyunca her ay ortalama 900 lira SGK primi öder ve bunun yaklaşık olarak 400 TL’si emeklilik primidir.  Ödemiş olduğunuz bu primler sonucunda 65 yaşından sonra 1,500 lira emekli maaşı alırsınız. Bu 400 lira ile SGK Primi yerine yıllık yüzde 10 temettü ödeyen bir şirketin hisselerini alırsanız rakamlar bazen korkunç boyutlara çıkabiliyor. 43 yıl boyunca hisse fiyatı hiç artmasa bile sadece pay artışından dolayı iyi bir emeklilik ödemesi alabilirsiniz. 

Ayrıca Ticari kredilerin avantajları konusu da bu konumuz dışında ilginizi çekebilecek bir diğer yazımızdır.

Tufan DEMİRCİ

Kredi ve finans konularında araştırmalar yapmaktan hoşlanırım, araştırmalarımda öğrendiğim bilgileri akıcı ve öğretici şekilde okurlarımla paylaşırım. Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum. İçeriklerim ve banka sorunlarınız ile alakalı her şeyi bana iletişim bölümünden ve konu altındaki yorum formlarından sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu